ETBIS aracılığıyla duyurulan istatistikte internet üzerinden yapılan elektronik ödemelerin %37’lik civarında havale/EFT gibi transfer yöntemlerinin tercih edildiği görülmektedir.
Her ne kadar ödemelerin kartlar ile yapılması revaçta olsa da, en çok kullanılan yöntemler arasında para transferi söz konusu olduğunda hesaptan gerçekleştirilen ödemelerin ön plana çıktığı görülmektedir.
En çok tercih edilen kartla ödeme sisteminde ise işlem akışını belirleyen taraflara yönelik bilgileri verdiği görülmektedir. İşlemin gerçekleştirildiği işyerinin, kart sahiplerinin ve diğer aracı finansal kurum ve kuruluşların işlem sonucundan net bir şekilde bilgi sahibi olmaları mümkün hale gelmektedir. Bu sebeple kartlarla ödeme yapılmasının yaygın olduğunu söyleyebiliriz.
Ödemelerin kartlar ile yapılması halinde kart sahibi ve kartı vermiş olan kuruluşun, işyerleri ve ödeme platformu arasında takas ve mahsuplaşma ilişkisi bulunmaktadır. Buna göre işlemlerin onaylanmasının ardından fon akışı hızla gerçekleşmekte ve herhangi bir şüpheli işleme yer verilmemektedir. Yapılan ödeme için onay alındığı takdirde ürünler işyeri tarafından sunulmakta ve ödemeleri ise kurumlarla olan anlaşmalarına bağlı şekilde gerçekleşmektedir. İşlem bedellerinin işyeri sahibinin hesabına geçmesi de bu sürecin ardından mümkün hale gelmektedir.
Kişilerin hesaplarından yapacakları transferle ödemelerde ise asenkron bir yapıdan söz etmek mümkündür. Buna göre işyeri ve müşteri arasında gerçekleştirilecek para transferlerinde tüm kontrollerin yapılması önemli bir husustur. Herhangi bir otomatize kurgunun söz konusu olmaması halinde kontrol opsiyonel bazı yükleri getirmekte ve hata yapılmasına olanak veren bir alan yaratılmaktadır.
Alternatif ödeme yöntemlerine baktığımızda ise direkt hesaptan gerçekleştirilen ödeme çözümlerinin başta olmak üzere ödeme kuruluşlarının dijital cüzdan uygulamalarının da bu açıdan önemli olduğu görülmektedir. Sınırlı bir potansiyel müşteri olanağın sunacak olan işyeri ve dijital cüzdan müşterisi arasındaki çözüm merkezi ise banka olacaktır. Açılacak hesapların yönetimi gibi ek operasyonel işlemlerle çözümlerin elde edildiğini vurgulayabiliriz.
FAST anlık ödeme altyapısının kullanılması sayesinde bazı kurgulara yer verildiğinde ödeme çözümlerini elde etmek mümkün olacaktır. T02 mesajı sayesinde müdahaleler manuel olmaktan çıkacaktır. Uçtan uca iletişim imkanı sayesinde ödemeyi alacak olan tarafa bilgilendirme mesajlarının gönderilmesi sağlanacaktır. Bu imkanın kullanılmasıyla birlikte yapılan ödemelerle ilgili bilgilendirme mesajları anlık olarak gönderileceğinden, daha da kullanılabilir bir yöntem haline geldiğini vurgulayabiliriz.
2021 yılında Juniper Research firmasının yapmış olduğu araştırma sonuçlarına göre açık bankacılık ile yapılan ödeme miktarının 4 milyar dolar seviyesinde olduğu görülürken, 2026 yılında bu miktarın %2800’lük bir artış söz konusu olacağı ve 116 milyar dolar seviyesine çıkacağı belirtilmektedir.
Kart ödeme akışında ise pull payment adı verilen yöntemin kullanıldığı ve dış dünyadaki kart ihracını gerçekleştirilen kurumların sistemlerine işlem isteğinin gönderildiği belirtilmektedir. Gerçekleştirilecek olan işlemler için onayın verilme sürecinde birtakım doğrulama işlemlerinin ise zaman aldığı belirtilmektedir. Bu kaybın en az seviyelere çekilmesi için birtakım optimizasyonların gerçekleştirileceği vurgulanmaktadır.